Koje su to stresne situacije za vaše ljubimce?

Koliko puta u toku nedelje vam se desi da kažete da ste pod stresom? Da se ne osećate dobro ili da vam jednostavno neke situacije ne odgovaraju ili izazivaju teskobu? Stres je jednostavno postao deo naše svakodnevice i svi imamo drugačije načine kako se borimo sa njim. Međutim, da li ste znali da i vaši krzneni drugari mogu biti pod stresom. Na žalost, kućni ljubimci nemaju načina da nam kažu kako se osećaju i šta osećaju i da bi možda jako voleli da izbegnu neke situacije u koje ih često stavljamo. Oni mogu samo da nam pokažu i često to rade, a da mi možda ne primećujemo ili jednostavno ne znamo pravilno da prepoznamo i tumačimo njihove znakove.

Upravo zato smo sastavili spisak najčešćih stresnih situacija za kućne ljubimce kako bismo vam pomogli da obratite posebnu pažnju na njih i možda prepoznate problem za koji niste ni znali da ima vaš dragi krzneni prijatelj.

Sami kod kuće

Čini li vam se da je vaš ljubimac pod stresom kada niste kod kuće? Ako je tako, on će to i pokazati na različite načine. Ali pošto se sve dešava kada ste odsutni, sigurno vam je i teško da prepoznate stresno stanje kod vašeg ljubimca.

Međutim, znakovi koji mogu da vam ukažu da vašem ljubimcu ova situacija nikako ne odgovara jesu: preterana vokalizacija kada odete, kao i slomljene ili oštećene stvari kada se vratite. Ako sumnjate da vašem ljubimcu nije dobro dok ste odsutni, uvek možete da zabeležite kamerom njegovo ponašanje tokom dana kada izlazite.

Kada se vratite, možete pogledati video zapis i ustanoviti da li se pojavljuju znakovi koji bi mogli da ukažu na stres, kao što je hipersalivacija (slinjenje), drhtanje ili spuštanje ušiju. Najbolje bi bilo da snimak pokažete vašem veterinaru da biste dobili precizan savet i uputstvo šta je najbolje uraditi u toj situaciji.

Posete veterinaru

Kad smo ga već pomenuli gore, da odmah pređemo i na situaciju zvanu “poseta veterinaru.” Zapravo, ovo je još jedna od situacija koje mogu biti veoma stresne kako za pse tako i za mačke.

Ako primetite preterano slinjenje ili ako vas pas izbegava, ili primetite preteranu vokalizaciju, ispupčen rep ili proširene zenice kod mačke, postoje dobre šanse da pokušavaju da vam ukažu na to da nisu oduševljeni time što idu kod veterinara!

U ovim situacijama stres možete ublažiti tako što ćete poneti nešto u čemu vaš ljubimac uživa, kao što je igračka, poslastica ili omiljena hrana.

Možete im ponuditi nešto od toga baš u trenutku kada se sprema injekcija, ovo bi moglo da učini celo iskustvo malo ugodnijim i prihvatljivijim. U svakom slučaju, koliko su možda posete veterinaru nekad neprijatne, ne treba ih zbog toga izbegavati samo zato što ih ljubimac ne voli, jer su naravno neophodne. Naše je da se potrudimo da im bude tokom posete što je prijatnije moguće.

Posetite Grooming salonimia (Pet frizerima)

Da li vaše posete groomin salonima proteknu u većoj borbi sa ljubimcem da ga smirite nego u ulepšavanju i doterivanju?

Ako se vaš ljubimac bori, čak pokušava da ugrize ili urinira dok je u poseti grooming salonu očigledno je da mu se ne sviđa situacija u kojoj je. Najbolje rešenje je desenzibilizacija, ili postepeno prilagođavanje vašeg ljubimca na situaciju koja mu nije baš najdraža. Kako?

Maca-Salon

Na primer, ako mačka mrzi da joj se seku kandže, počnite prvo tako što ćete da joj dodirujete rame. Kada se navikne na ovo, pomerite prste do zglobova, a kada se privikne na dodir i u tom predelu, dotaknite joj šapu, a zatim kandže.

Prilikom sledeće posete veterinaru, pitajte ga za savet o tome kako da se vaš ljubimac navikne na doterivanje. Postoje i preparati koji u svom sastavu sadrže magnezijum koji je dobar za stabilizaciju nervnog sistema pasa i mačaka. U dogovoru sa veterinarom možete primeniti i njih kao dodatnu pomoć za smirenje vaših krznenih prijatelja tokom stresnih situacija.

Vatromet i oluje

Ako ste primetili da vaš ljubimac užurbano hoda po kući, skriva se ili slini tokom oluje ili vatrometa, to su samo neki od pokazatelja da je pod stresom, a jaka buka je verovatno uzrok.

Ljubimac se može naviknuti na to s vremenom, ali ako ovo nije slučaj sa vašim ljubimcem i ako se simptomi iznova ponavljaju, desenzibilizacija može biti od pomoći. Osnovna ideja je da pustite snimke oluja ili vatrometa dok vaš ljubimac radi nešto u čemu uživa, kao što je na primer jelo.

Počevši sa veoma niskom jačinom zvuka, postepeno je povećavajte kada vidite da zvuk ne utiče na ponašanje.

Vožnja automobilom

Znate one simpatične prizore kad vidite da se pas vozi u automobilu, izbaci glavu, dok mu uši pomera vetrić, a on u potpunosti uživa. E pa, zapravo, vožnja automobilom ne pričinjava zadovoljstvo baš svim ljubimcima.

voznja-automobilom-kucici

Postoje dva glavna razloga koji mogu objasniti zašto vaš ljubimac ne voli da se vozi u automobilu: bolest kretanja (u ovom slučaju, vaš veterinar može da prepiše lekove) ili stres. Kod pasa, znakovi mogu biti prekomerno lizanje, dahtanje ili spuštene uši; kod mačaka, pogledajte da li ima proširene zenice, ispupčen i “nakostrešen” rep, a i preterana vokalizacija može biti još jedan pokazatelj da nikako ne uživa.

Još jednom, cilj je da se vaš ljubimac navikne na iskustvo tako da mu to postane pozitivna aktivnost. Počnite tako što ćete ih nagovoriti da se prvo navikne na automobil: pustite ih da uđu u automobil, da se upoznaju sa prostorom, ali nemojte pokretati motor. Jednom kada su prešli tu prepreku, nagradite ih. Zatim, pređite na sledeći korak – paljenje motora, uverite ih da je sve u redu, pa kad prevaziđu i ovaj strah, nagradite ih. Zatim, pokušajte sa kratkom vožnjom po kraju. Ponavljajte ovo sve dok vaš ljubimac ne počne u potpunosti da uživa u vožnji sa vama!

Planirate da dovedete još jednog ljubimca?

Koliko god da je ovo radosna vest za vas i ukućane, nemojte se zavaravati da će isto biti i sa vašim ljubimcem koji je dugi niz godina sa vama. Dolazak novog kućnog ljubimca je stresan kako za pridošlicu tako i za dugogodišnjeg kućnog ljubimca!

Pas-u-sumi

Ako se ne upoznaju postepeno, jedan ili drugi mogu biti pogođeni na stresan način. Ograničavanje direktnog kontakta između pridošlice i kućnog ljubimca je dobra ideja. U svakom slučaju, treba da razgovarate sa svojim veterinarom kako biste se pravilno pripremili za dolazak vašeg novog prijatelja.

Dolazak bebe

Dolazak bebe i sve velike promene koje ona podrazumeva može izazvati stres za vašeg ljubimca. Znakovi upozorenja za praćenje i reagovanje na vreme mogu biti spušten rep, spoštene uši i preterano lizanje.

Kod mačaka možete primetiti zaobljena, odnosno izdignuta leđa, proširene zenice ili ispupčen rep.

Imate devet meseci da se pripremite za ovaj srećan događaj i zato vam preporučujemo da se posavetujete sa vašim veterinarom kako biste pomogli i vašem ljubimcu da se što pre i što bolje privikne na novonastalu situaciju.

Izložbe i takmičenja

Znamo, ovo su za mnoge vlasnike takmičarskih pasa veoma važni momenti i svi žele da sve prođe u najboljem redu i da odu kući sa nagradom. Međutim, stvari ne idu uvek tako glatko i ove situacije znaju da budu veoma stresne za vase ljubimce.

Mnogo ljudi na jednom mestu, mnogo drugih ljubimaca oko njih, buka, osvetljenje… sve su ovo faktori koji mogu da uznemire vašeg ljubimca na ovaj važan dan. Zato se savetuje uzimanje Vetbion-a koji sadrži magnezijum koji stabilizuje nervni sistem pasa i mačaka, pa se preporučuje uzimanje minimalno tri dana pre početka stresne situacije, a najbolje sedam dana pre stresa.

Upravo nedostatak magnezijuma može uticati na povećanu osetljivost na buku, nervozu, razdražljivost, strah, grčeve, mentalnu depresiju, konfuziju, trzanje i nesanicu.

Ovo su samo neke od situacija u kojima ljubimci mogu da se osete neprijatno i pod stresom, ali daleko od toga da se spisak ovde završava. Ako primetite da vaš ljubimac reaguje negativno u bilo kojoj situaciji, morate razgovarati sa svojim veterinarom koji će dati najbolji savet kako da postupite dalje.

Leave a Comment